COVID_19 mjere koje poduzima Međunarodni aerodrom Sarajevo

J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo poduzima sve neophodne aktivnosti na primjeni preporučenih higijensko-apidemioloških mjera u svrhu sprječavanja širenja virusa COVID_19. Sve potrebne mjere se poduzimaju u skladu sa Programom za oporavak i rad u toku i nakon COVID_19 te se svi radni procesi i pripadajuće aktivnosti na Međunarodnom aerodromu Sarajevo odvijaju neometano i bez ikakvih zastoja u realizaciji istih.

Bitno je naglasiti da su Program i planovi za oporavak i rad u toku i nakon COVID19 doneseni odmah po proglašenju pandemije, formiran je Koordinacioni tim za COVID_19 te je Međunarodni aerodrom Sarajevo u potpunosti spreman za sve situacije uzrokovane virusom COVID_19.

Dokument Program i planovi za oporavak i rad u toku i nakon COVID_19 je izrađen na osnovu mjera i preporuka koje propisuju kako zdravstvene vlasti, institucije i krizni štabovi u BiH, tako i međunarodne institucije i organizacije kao što su World Health Organisation (WHO), Airport Council International (ACI), International Civil Aviation Organisation (ICAO), International Air Transport Association (IATA), European Union Aviation Safety Agency (EASA) itd.

Svaka nova naredba ili preporuka nadležnih kriznih štabova se na Međunarodnom aerodromu Sarajevo implementira bez odlaganja. Svi zaposlenici za koje se utvrdi da su eventualno bili u kontaktu sa zaraženim se upućuju kući, obavezni su javiti se nadležnom ljekaru i postupiti prema uputama epidemiologa. Nošenje maski i držanje distance je OBAVEZNO za sve! Dezinfekcija ruku, obuće i mjerenje temperature po dolasku na posao su takođe obavezne mjere za sve radnike.

Osim mjera za radnike tu su i mjere za putnike koje primarno uključuju nošenje maski, držanje fizičke distance te dezinfekciju ruku i obuće pri samo ulasku u Terminal. Opširnije mjere za putnike se mogu pronaći na linku https://www.sia.ba/List/Covid-19

Svjesni smo da se samo kontinuiranom i dosljednom primjenom svih preporučenih mjera možemo boriti i izboriti sa kriznom zdravstvenom situacijom koja je pogodila cijeli svijet.